Arrangementet “Socialøkonomi i Nordjylland – nye muligheder for kommunerne” blev afholdt d. 4. december. Her var emnet bl.a. EU´s nye Rådshenstilling om socialøkonomi.
Vores forening havde til arrangementet slået sig sammen med Sociale Entreprenører i Danmark og Ornli’ i Pandrup var venlige at stille lokaler til rådighed. Ornli´er et af foreningens medlemmer og producerer bl.a. upcyclet tøj. Se mere om deres drift af socialøkonomi og produktion her.
Dorte Kronborg, forperson, bød velkommen til arrangementet og italesatte bl.a. at foreningen gerne vil styrke socialøkonomien i Nordjylland gennem større samarbejde med traditionelle virksomheder. Derfor har foreningen lavet en samarbejdsaftale med Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark. Håbet er at de socialøkonomiske virksomheder kan bidrage og hjælpe traditionelle virksomheders ESG rapporteringer og byde ind på Sét.
Dorte italesatte formålet om få EU´s Rådshenstilling om socialøkonomi til at løfte den politiske interesse for socialøkonomi i Nordjylland og nationalt. Herefter blev ordet givet til Per Bach fra Sociale Entreprenører i Danmark.
Per oplyse om baggrunden for den nye EU Rådshenstilling om socialøkonomi, hvor store organisationer som FN, ILO, OECD, World Economic Forum og EU selv i de seneste år har vedtaget resolutioner eller udsendt anbefalinger som opfordrer nationale regeringer til at styrke rammerne for organisationer i den sociale økonomi. Fordi der er et stort uudnyttet potentiale i forhold til at skabe arbejdspladser til udsatte grupper samt bidrage til en socialt retfærdig bæredygtig omstilling. Rådshenstillingen er en naturlig forlængelse heraf og også et punkt i EU´s egen Social Economy Action Plan.
Henstillingen blev endeligt vedtaget af Rådet for Den Europæiske Union d. 27. november 2023 og er den første nogen sinde om socialøkonomi. I henstillingen defineres organisationer i den sociale økonomi som: Kooperativer, foreninger og fonde, selvejende institutioner, socialøkonomiske virksomheder mm., som prioriterer mennesker og sociale eller miljømæssige formål, frem for profit. (definitionen står på side 26 i henstillingen).
Per nævnte at EU´s og den internationale interesse for sektoren også handler om størrelsen. For der er i EU mere end 2,8 millioner organisationer i den sociale økonomi, og mere end 13,6 millioner ansatte heri. I gennemsnit arbejder der på tværs af medlemslandene 6,2 procent af EU´s arbejdsstyrke, og genererer desuden 5,5 millioner frivillige årsværk.
Selve rådshenstillingen beskriver på de første 25 sider de initiativer, der er baggrunden for henstillingen, hvordan den sociale økonomi bidrager positivt på en lang række områder og hvilke udfordringer de har, samt hvordan regeringer i medlemslandene overordnet kan bidrage til at afhjælpe disse udfordringer.
Sidste del af den 53 siders lange rådshenstilling indeholder en lang række konkrete forslag til initiativer, som medlemsstaterne kan isætte i gang for at støtte organisationer i den sociale økonomi i at nå sit fulde potentiale ift. at hjælpe udsatte grupper ind på arbejdsmarkedet og bidrage til den bæredygtige omstilling inden for nedenstående områder:
-
- Lette adgangen til Arbejdsmarkedet
- Fremme Social Inklusion
- Udvikle færdigheder
- Fremme Social Innovation
- Udvikling af bedre rammebetingelser for den sociale økonomi
- Adgang til offentlig og privat finansiering
- Adgang til markeder og offentlige indkøbStatsstøtte
- Aktiv brug af skattepolitikMåling og styring af social impact
- Synlighed og anerkendelse
Afslutningsvis fortalte Per at EU støtter implementeringen af Rådshenstillingen gennem forskellige initiativerne f.eks. initiativer i EU´s Social Economy Action. Der er f.eks. etableret en fælles indgang til viden om socialøkonomi – Social Economy Gateway. Her kan man finde masser af oplysninger om fleks. relevante puljer mange kan søge, arrangementer, nye publikationer og forskningsresultater.
Medlemsstaterne har 2 år til at lave nationale strategier for den sociale økonomi. Det falder sammen med at Danmark har formandsskabet i EU i andet halvår af 2025. Medlemsstaterne skal melde tilbage til EU om, hvordan det går med implementeringen af rådshenstillingen efter 4 år.
Per og De Sociale Entrprenører har i samarbejde med folketingsmedlem Karin Liltorp booket Fællessalen på Christiansborg på Social Enterprise Day 20. november 2025. Her afholdes en konference, der skal sætte fokus på socialøkonomiske virksomheder og deres positive impact. Konferencen skal være hele feltets og samskabes med så mange aktører i feltet som muligt.
Under Per´s oplæg var der mulighed for dialog og spørgsmål. Det blev bl.a. drøftet hvorfor det er så svært at få politikere til at se potentialet i de socialøkonomiske virksomheder? og hvordan kan der skabes større synlighed, interesse og generel opmærksomhed på de socialøkonomiske virksomheder?
Efter arrangementet var der mulighed for at få en kort rundvisning på Ornli´og se nogen af de mange fine og originale produkter, som virksomheden fremstiller af forskellige restmaterialer. Herover ses et lilleudvalg i Ornli´s butik.